Home Agenda Links Zoek Verkleinen Vergroten

Profielen > Financien en beheer >

Restauratie torenhaan

Klik hier voor item op RTV Utrecht.

Klik hier voor een filmverslag.

Klik hier voor fotoverslag. Eerste foto voor restauratie, tweede na restauratie.

Op 31 augustus 2017 om 11.00 uur heeft pastoor F. Hogenelst de gerestaureerde haan terug op de kerktoren geplaatst! Hiermee is een eind gekomen aan de restauratiewerkzaamheden van onze kerk, een uit 1885 daterend rijksmonument.

Het terugplaatsen van de haan op de 45 meter hoge torenspits gebeurde met een hoogwerker. Geen eenvoudige klus. Het kruis en de haan wegen ruim 200 kg en moeten stevig op hun plaats worden gezet. Pastoor Hogenelst:  “Het is toch wel heel speciaal en bijzonder om zo”n klus te mogen helpen klaren. Zo hoog en zwevend tussen hemel en aarde, dat is best spannend. Maar ook mooi om steeds verder weg te kunnen kijken terwijl je steeds hoger komt. Je ziet het dorp en hoe de kerk daar vaak het middelpunt is. En hoe hoger je komt, hoe meer kerktorens van naburige dorpen en steden je kunt zien. Ondanks het vastgespen in de veiligheidsriemen voelt het heel bijzonder om zo vrij in de lucht te zijn. Bijna bijbels!”  

De pastoor is erg voldaan met het resultaat. “Het is goed dat we als gemeenschap onze historische kerken onderhouden, zodat ze hopelijk bewaard blijven voor toekomstige generaties.” 

De haan en bol zijn opnieuw verguld met bladgoud. De restauratie is uitgevoerd door het hierin gespecialiseerd bedrijf, Van Wely uit Zevenaar, op advies van Monumentenwacht Utrecht. In 1991 heeft hetzelfde bedrijf de haan ook gerestaureerd. Destijds is deze door pastor Gerard de Haan opnieuw geplaatst.

Pastoor Hogenelst: “De haan symboliseert voor gelovigen Christus, die ons de weg wijst. De haan kondigt met zijn kraaien het einde van de nacht en het begin van de nieuwe dag en het nieuwe licht aan. De haan maakt de mensen wakker, staat fier overeind met zijn gezicht in de wind, kijkt niet achterom maar altijd vooruit. Zo overwint Christus de nacht van de zonde en dood en wijst Hij de mensen op het Licht van het Christelijk geloof en het eeuwige leven. Ik ben blij dat ik deze haan, die 2,5 maand weg is geweest, nu weer in alle glorie op zijn plek mag helpen zetten. Voordat we de haan omhoog takelen, zegen ik hem ook met wijwater en gebed: een mooi en zinvol gebruik om te laten zien dat we veel zelf kunnen maar dat we ook de zegen van God nodig hebben in ons leven.” 

De galmborden in de toren zijn ook allemaal vernieuwd en teruggeplaatst.

Veel Houtenaren hebben de haan de afgelopen weken gemist en wachtten met smart op de terugkomst. Nu de haan is teruggeplaatst kunnen ze weer zien vanuit welke kant de wind waait “en worden ze hopelijk herinnerd aan de mooie symboliek” aldus Pastoor Hogenelst.  

houten.pj23.nl | 2017-09-11Vorige Home Naar Boven