Home Agenda Links Zoek Verkleinen Vergroten

Profielen > Liturgie >

Kostersgroep

Tot het jaar 2000
Menige parochie had een professionele koster, altijd een man. Bij ons was dat sinds jaar en dag Gerard van de Tempel. Zijn opleiding tot koster is degelijk geweest, hij heeft het kostersvak van zijn vader geleerd en later overgenomen. Gerard was ook de vaste, vertrouwde figuur in de sacristie en voor vele parochianen.
Priesters kunnen wisselen, kosters zijn vaak dezelfde. De priester mag dan veel tijd in de kerk doorbrengen, de koster is even onmisbaar in het plaatje van het kerkgebouw. Voor Gerard van de Tempel was dat meer dan veertig jaar.

Anno 2001
Naar aanleiding van uitval door ziekte en de leeftijd van Gerard van de Tempel en ook van hulpkoster Kees Leeman kwam het parochiebestuur met het voorstel een kostersgroep samen te stellen. Het zou namelijk moeilijk zijn om een vrijwilliger te vinden die het werk als koster van Gerard kon overnemen.
Er was voor een kostersgroep gekozen om ervoor te waken dat de individuele vrijwilliger niet te zwaar belast werd en er ook plezier en voldoening aan zou beleven. Op 17 oktober 2002 werd de kostersgroep opgericht en de groep bestond uit 9 kosters en een coördinator die de groep aanstuurde.
Op 7 december 2003 kwam Gerard van de Tempel plotseling te overlijden. Het was een grote klap voor zijn gezin en de hele gemeenschap, de kostersgroep kwam er alleen voor te staan. Samen met het pastorale team en de vele vrijwilligers hebben zij zich er doorheen geslagen.

Anno 2015
Momenteel bestaat de kostersgroep uit 13 kosters, waarvan 3 kosters voor rouw- en trouwvieringen op doordeweekse dagen en 7 kosters voor de weekendvieringen en een coördinator die de groep aanstuurt.
Vele kosters zijn sinds de oprichting nog koster. Het zegt iets over de sfeer, saamhorigheid en het werk van koster dat er binnen de kostersgroep weinig verloop is geweest.

12½  jaar
De kostersgroep heeft haar 12½ jaar jubileum gevierd op 23 mei 2015 samen met oud-kosters en hun partners, want de koster kan alleen zijn werk doen als hij/zij gesteund wordt door zijn/haar partner.
Klik hier voor het fotoverslag.

Een kosters als manusje van alles
Als locatieraad maken wij ons nooit zorgen over een werkgroep die lol heeft in zijn werk en volledig achter zijn vak staat. Dat stellen we vast bij de kostersgroep.
Gerard van de Tempel maakte op zijn fiets een rondje door het dorp als de viering begonnen was en was altijd weer net op tijd terug als van hem wat werd verwacht. Dat zie ik een lid van onze huidige kostersgroep niet doen, want ze zijn er ook voor calamiteiten tijdens een viering.
Koster of (in het Latijn) custos wil zeggen bewaker van Gods huis. Hij ontlast de voorganger en doet allerlei noodzakelijke karweitjes. Op internet staat zelfs dat naast het openen en sluiten van de kerk, het klokluiden en alles klaarzetten voor een liturgische viering, hij de kerk moet schoonhouden, lawaaierige kinderen en honden moet verjagen. Voor het schoonhouden van de kerk hebben we nu de Witte Tornado. Lawaaierige kinderen hebben we niet, mede dank zij de kinderwoorddiensten, en honden hebben we niet meer in de kerk.
Voorheen waren er alleen liturgische vieringen in de kerk. Tegenwoordig wordt de kerk ook voor andere passende doeleinden gebruikt. Ook daarbij speelt een koster een belangrijke rol. Het behoeft geen betoog dat wij, pastoraal team, locatieraad en geloofsgemeenschap blij zijn met en dankbaar zijn voor deze kostersgroep. Gewaardeerde dames en heren, vier je koperen jubileum en ga op voor het zilver! Proficiat! Blijf lol hebben in deze dienstbare taak.
De locatieraad

Aanmelden
Voelt u zich aangesproken om zich bij deze groep aan te sluiten dan kunt u contact opnemen met koster en coördinator Ton Delfos.

 

houten.pj23.nl | 2020-01-23

Vorige Home Naar Boven