Home Agenda Links Zoek Verkleinen Vergroten

Jongeren > Taize >

Taize 2013

Klik hier voor het fotoverslag

Een doorsnee dag in Taiz�

Afgelopen zomervakantie begon voor een groep jongeren van 15 en 16 met een week in Taiz�. Om iedereen een beeld te geven wat we daar allemaal beleven hierbij een verslag van een dag in Taiz�.

07.30 uur
In een van de ruimtes in de kerk of in de crypte wordt een eucharistie opgedragen. Voor de liefhebbers e/o �die-hards�.08.00 uur
De klokken luiden om de langslapers en luilakken te herinneren aan het begin van de dag. Of je dan nog tijd hebt om te douchen valt te bezien, maar �s middags douchen is ook een goed plan. Opstaan was bij onze groep niet zo�n groot probleem; enkelen sliepen zelfs regelmatig buiten en waren al sneller wakker door het opkomende licht.

08.15 uur
Start van het ochtendgebed. Een rustig begin van de dag en een moment om verder wakker te worden. Het brood dat in de eucharistie is gezegend wordt ter communie uitgereikt.

08.45 uur
Ontbijt. Een pistoletje met 2 stukjes chocolade, boter en thee of chocolademelk. Iedereen verheugt zich vooraf aan de Taiz�reis altijd al op dit ontbijt. Zo lekker is dat! Wij hebben zo onze eigen methode om dit ontbijt zonder bestek voor elkaar te krijgen. We bijten een stukje van de top van het broodje, duwen daar de chocolade in en de boter smeren we, met behulp van het papiertje waarin het zit, aan de onderkant van het broodje.

09.30 uur
Oyak is even open. Tijd voor het kopen van water of aanvullende etenswaren! Soms als broodnodige aanvulling op het ontbijt. Grote eters zoals Dani�l hadden echter een andere oplossing gevonden. Als je vooraan staat bij de ontbijtrij, kun je nogmaals in de rij en score je 4 broodjes.

10.00 uur
Start ontmoetingen in kleine groepjes. Voor de 15 en 16 jarigen is er een bijbelintroductie door een broeder. De Bijbeltekst van die dag wordt over het algemeen leuk en beeldend uitgelegd. Vaak aan de hand van een situatie uit het leven van alledag! Daarnaast worden landen uitgenodigd om de dag te beginnen met een leuk nationaal liedje met dansje. Wij Nederlanders kozen dit keer voor de Kabouter Plop dans!
De kleine internationale groepjes bestaan dus uit allerlei jongeren uit diverse landen, die die week aanwezig zijn. Je bent die ochtend dus niet in een groep met de jongeren uit je eigen groep uit Houten. Zo ontmoet je nog meer nieuwe vrienden.

12.20 uur
Middaggebed; Een momentje van rust op dit warme tijdstip van de dag. In de kerk is het iets koeler, maar met velen bij elkaar wordt het al snel warm. 3000 waren er die week!

13.00 uur
Middageten: Een warme maaltijd. Voor ons Nederlanders niet altijd de beste optie. Wij zijn nou eenmaal van het broodje met kaas. Gelukkig is het altijd wel een volledige maaltijd en vind je naast je bord altijd wel een stuk brood en vaak ook wat smeerkaasachtigs. Gezellig moment om elkaar weer even op te zoeken. Hoewel wij andere jaren altijd met een steeds groter wordende groep samen bij Oyak onder de bomen zaten te eten, was er dit jaar wat minder behoefte daaraan.

14.00 uur
Zangrepetitie; wie graag zingt, en ook de gezangen van die dag onder de knie wil krijgen in zijn of haar eigen stemgroep. Eline van Heerwaarden is er elke dag geweest.

15.15 uur
Ontmoetingen. Voor de 15-16 jarigen is de middag een variabel programma met je eigen kleine internationale groep. Het leukste is misschien wel het schoonmaken; dat schept een band. En je maakt het met zijn allen vuil, dus moet je het ook met zijn allen opruimen en schoonmaken.

17.15 uur
Thee. Voor onze Houtense groep h�t moment om bij te praten en aandacht te geven aan iedereen. Ieder doet zijn verhaal en vertelt hoe het met hem of haar gaat. Helaas was het tijdstip voor sommigen wat lastig te onthouden en kwam het regelmatig voor dat we een kwartier of een halfuur later nog deelnemers hadden die kwamen aanrennen.

17.45 uur
Workshops. Elke dag zijn er diverse mogelijkheden om met anderen in gesprek te gaan naar aanleiding van een presentatie of thema. Dit onderdeel is niet verplicht. Je kiest waar je op dat moment zin in hebt. Anders heb je vrije tijd. Tijd om iets leuks te kopen in het Atelier, tijd om naar de Stiltetuin te gaan om lekker STIL te zijn of tijd om te douchen en even te luieren bij de tent.

19.00 uur
Avondeten. De hitte van de dag wordt iets minder en een warme prak gaat er goed in.

20.30 uur
Avondgebed; het mooiste gebed van de dag. De liederen zijn ingestudeerd en iedereen heeft de rust, want hierna hoeft er niets meer! Voor velen ook het gebed waarna je lekker nog een tijdje in de kerk kunt blijven hangen om te luisteren naar het gezang dat nog uren doorgaat of om mee te zingen. Langzaam wordt het stiller en wordt het gezang ijler, maar het blijft mooi.
Niet voor onze groep trouwens. Na het gebed was het tijd voor Oyak, gezelligheid, ontmoetingen! Vergezeld van een drankje en wat chips natuurlijk.

23.30 uur
Oyak is al een halfuur gesloten, maar daarachter in de tenten gaat het feesten nog even door. Samen zingen en dansen en kletsen totdat het licht, letterlijk, uitgaat.
Met onze groep is er dan de afspraak om naar de tent te komen, je te melden en na het tandenpoetsen naar bed te gaan. Zo kan iedereen rond 00.00 uur erin liggen. Dat is soms wat lastig. De 5 minuten die het normaal kost om van Oyak naar de tent te komen duren ineens 3 kwartier. Het licht bij Oyak is wel uit, maar kletsen kan altijd nog. Of je bent allang bij de tent maar je wil in de top van een boom van het uitzicht genieten.
En als dan eindelijk iedereen ligt kan het slapen beginnen. Of toch niet? De buren besluiten een feestje te bouwen in de tent en denken dat het tentdoek alle gelach en gepraat tegenhoudt����

houten.pj23.nl | 2018-08-29

Vorige Home Naar Boven